Ieder jaar worden op verschillende plekken in Twente akkers met vlas geteeld. Vlas is de grondstof voor linnen, en een gewas dat vroeger veel door zelfvoorzienende boeren werd verbouwd. In de winter werd het vlas tot garen gesponnen en het garen tot doek geweven om er vervolgens een kledingstuk van te maken.

Weven met vlas

In de toekomst willen we niet alleen met gerecycled garen weven, maar ook met vlas. Vlas is door de lokale teelt natuurlijk een goede duurzame grondstof voor ons. Daarnaast is linnen een interessante stof, omdat de stof sterk is en zowel verkoelend als isolerend werkt. Bovendien wordt linnen alleen maar mooier en soepeler naarmate het vaker wordt gedragen. Als dàt niet leidt tot duurzamer consumentengedrag…

Vlas oogsten

Gisteren was het zo ver: de akker in Delden moest worden geoogst. Het vlas werd, met de hand, met wortel en al uit de grond getrokken. Daarna werd het gerepeld. Dit is een proces waarbij de vlasstengels door een ijzeren kam worden gehaald, en de zaadjes van de stengel worden gescheiden. Van het lijnzaad dat in de zaadbolletjes zit kan onder andere lijnzaadolie worden gemaakt.

Het was een leuke middag, met een groot team was de klus redelijk snel geklaard. Het team achter Verrassend Vlas gaat samen met ontwerpster Tessa Wagenvoort aan de slag met de vervolgprocessen om het vlas te spinnen en te verwerken in kleding en kunst.