Nieuw Organiseren is een online platform over innovatieve vormen van organiseren. Op de website zijn veel voorbeelden van nieuw organiseren in de praktijk te vinden. Af en toe organiseert het platform een ‘offline event’ waar ontmoeting centraal staat. Zo ook in oktober. Ik werd uitgenodigd om te vertellen over Enschede Textielstad, en waarom het ‘nieuw’ is om een textielfabriek te starten. Klik op ‘lees meer’ voor een uitgebreid artikel over de bijeenkomst en een video van mijn presentatie. 
Dit artikel verscheen op 9 januari 2015 op nieuworganiseren.nu

Annemieke Koster op Nieuw Organiseren Event 2014

Annemieke Koster wil haar woonplaats Enschede als textielstad weer nieuw leven inblazen. Niet met een kledinglijn, maar met een heuse fabriek. Waar ruimte is voor innovatie.

‘We hebben nog nooit zoveel kleding gedragen met z’n allen, en we hebben er nog nooit zo weinig geld voor betaald’, stelt Annemieke Koster in een toespraak op het Nieuw Organiseren Event 2014. Zo kent ze er nog een paar. Er is de laatste tijd bijvoorbeeld veel bewustzijn gekomen over de omstandigheden waarin mensen kleding in elkaar zetten, maar niet voor fabrieken waar de stof vandaan komt. Mensen die blauw van de verf in een rivier Denim staan te kleuren, dat is toch niet meer van deze tijd?

Testlab voor textiel

Het is domweg zonde dat de textielproductie vanuit Enschede naar lage lonen landen is verplaatst, vindt Koster. De arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van kleding is er bepaald niet beter op geworden. Daarom zegde ze eind 2013 haar baan op, dronk ze liters koffie tijdens gesprekken met lokale partijen en weefde ze eigenhandig al haar eerste theedoek.

Met haar op te zetten fabriek wil ze alle initiatieven die leuk en duurzaam met textiel bezig zijn een mooie grondstof bieden. Dat is nu vaak nog een probleem voor kleine partijen. Koster doet dat met lokale grondstoffen, zoals vlas of gerecyclede garen. Het moet geen lopende band worden, maar een leuke ambachtsplek. En een testlab  om weer te innoveren. Dat gebeurt nu namelijk veel te weinig. Misschien kan 3D-printen de sector vooruit helpen?