Het is geweldig om nieuwe dingen te leren. Merken dat het loont om tijd en aandacht aan iets te besteden, waardoor je iets kunt dat voorheen onmogelijk leek. Het afgelopen halfjaar heb ik ontzettend veel geleerd. Ik heb veel over mezelf geleerd, en nog beter ontdekt wat mijn talenten en zwaktes zijn. Bedrijfsprocessen, het opzetten van een fabriek, het kiezen van machines: allemaal dingen waar ik dagelijks over leer. Maar misschien nog wel het mooiste van alles is dat ik sinds kort een echt ambacht een beetje onder de knie begin te krijgen.

berend johan
Meester en gezel

Op de foto hierboven zie je Berend en Johan. Beiden zijn in hun jeugd al begonnen met een textielopleiding, en hebben jarenlang gewerkt bij de grote weverijen in Enschede. Nu werken ze bij museum Twentse Welle, waar ze de historische machines draaiende houden en de theedoeken en damasten tafelkleden maken die in de museumwinkel worden verkocht.

Al een tijdje krijg ik op woensdag les van Berend en Johan. Ze leren mij de basisbeginselen van het weven, met als eerste oefening de weversknoop. Ik leer hoe de oude machines werken, hoe die machines verschillen van de huidige machines, en hoe ik er een stuk stof op weef. En dat is fantastisch. Een grote, zware hendel omzetten en zien hoe de machine ontwaakt en langzaam op gang komt. De snelheid waarmee de spoelen door het doek schieten en de stof die vervolgens uit de machine rolt. Prachtig. Ik heb er een kort filmpje van gemaakt, je vindt het hier.